Alles wat je wil weten over de Aziatische keuken!

Er zijn vele soorten keukens over de hele wereld, waaronder de Aziatische keuken. En de Aziatische keuken is wereldwijd een van de beroemdste keukens, om vele redenen. De populariteit van deze bijzondere keuken valt niet te ontkennen. Maar wat is de Aziatische keuken en welke factoren maken het wereldwijd tot een gewilde keuken? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

De geschiedenis van de Aziatische keuken

De Aziatische keuken ontstond ongeveer rond 3000 voor Christus toen de vroegste landbouw werd ontdekt, met een van de belangrijkste Aziatische en Indiase beschavingen. Door de geschiedenis heen zijn er sporen gevonden van Europese invloed in de Aziatische keuken – dankzij de kolonisatie van de Europeanen in sommige landen in het zuidoosten. Desondanks zijn er door de geschiedenis heen verschillende stijlen van de Aziatische keuken ontwikkeld. De zuidwestelijke stijl kenmerkt zich door de specifieke kookmethode die zijn oorsprong vindt in de Perzisch-Arabische beschaving. In landen als India, Pakistan, Sri Lanka en Birma zijn kerrie, rijst en chapati de basisgerechten. In het noordoosten maakt de kookmethode veel gebruik van vetten, oliën en sauzen. De Japanse en Koreaanse keuken worden veel gebruikt, maar de Chinese keuken is het populairst geworden. De Aziatische keuken heeft, net als haar gerechten, een levendige geschiedenis. En op dit moment blijft deze kookwijze zich verrijken en ontwikkelen met de vestigingen van deze keuken – wereldwijd.

Kenmerken van de Aziatische keuken

De uitbarsting van stevige en unieke smaken is een van de redenen waarom deze keuken beroemd is geworden. Het beste Aziatische eten is dus het gerecht dat ons een intense, diepe en contrasterende smaakervaring geeft, waardoor we meer willen proberen. Je komt ogen tekort als je een kijkje neemt op de Asian online shop als je dergelijke gerechten wil maken. Elk gerecht wordt gekookt met een breed scala aan kruiden en specerijen die helpen om een uitgesproken smaak naar voren te brengen. Ingrediënten, zoals rijst, knoflook, uien en sojasaus zijn onmisbaar en worden op verschillende manieren bereid. Hoewel de gerechten dezelfde componenten hebben, wordt de smaak anders als je het roerbakt, frituurt of stoomt.  Het eten wordt dus gekookt volgens een bepaalde methode en techniek die de specifieke cultuur vertegenwoordigt waar het gerecht vandaan komt. Het is dus meer dan alleen een intense eetervaring, want het stelt jou en mij in staat om de verschillende culturen van elk gerecht uit andere Aziatische regio’s te ontdekken. How interesting!

Aziatische keuken vs. Westerse keuken

De Aziatische en de Westerse keuken zijn twee heel geliefde keukens. Maar deze verschillen dus ook ontzettend van elkaar. Het is je waarschijnlijk opgevallen dat wanneer je een restaurant met een Aziatische keuken bezoekt, ze vaak veel verschillende gerechten in kleinere porties serveren. En dat gecombineerd met alle componenten die hiervoor besproken zijn. Aan de andere kant staat de Westerse keuken bekend om het gebruik van kruiden en specerijen op grote porties vlees etc. En daarbij worden vele sauzen, en zelfs wijn, gebruikt om het vlees de smaken gemakkelijk te laten absorberen.  En hier in het Westen serveren we juist grotere porties om onze magen meteen te vullen.