De beste tips voor je eten

Eten, je doet het iedere dag. Waarschijnlijk maak je daarin niet altijd de meest gezonde keuzes, en dit is ook heel begrijpelijk. Wie is er nou niet dol op een lekker stukje chocola of een sappige hamburger? Toch kan het lonen om kleine aanpassingen in je dieet te maken, zodat je je fit en energiek voelt. Hieronder een aantal tips om je alvast op weg te helpen.

Gebruik de koelcel

Groenten en fruit zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet, dat weten we allemaal wel. Als je ervoor kiest deze in een koelcel te bewaren, kun je er nog langer van genieten! Nooit meer rotte appels of bedorven bananen. Ook kun je maaltijden in de koelcel zetten om ervoor te zorgen dat ze net wat langer vers en lekker blijven. Een koelcel kopen kan dus zeker lonen.

Plan je maaltijden

Een belangrijke stap is het plannen van je menu voor de hele week. Maak een menu en boodschappenlijstje (en hou je eraan!) en haal alles in één keer. Hoe minder tijd je in de supermarkt doorbrengt, hoe minder vaak je een verleiding hoef te weerstaan. Bovendien kom je niet voor verrassingen te staan en hoef je niet laat nog snel iets te halen, als de kans groter is dat je in de haast toch kiest voor een ongezonde optie. En als je restjes over hebt, zet die dan meteen in de vacuümkoeling; dit scheelt je mooi weer een avond koken!

Zelf je maaltijden bereiden

Op deze manier houdt je de controle over wat er in je lichaam terecht komt. Je bepaalt zelf de hoeveelheden zout en suiker die je toevoegt, en je hebt niet te maken met ongezonde, onnodige extra ingrediënten. Dit kost misschien even wat meer tijd, maar dit hoeft natuurlijk niet; je hebt ook hele simpele gerechten die je zelf binnen een handomdraai op tafel zet. Bovendien krijg je zo veel meer een pure smaak, doordat jij je gerecht met liefde een aandacht hebt bereid; wie wil dat nou niet? Ook is het nog eens veel goedkoper! Al die pakjes, zakjes en kant-en-klare mixen kunnen best wel prijzig zijn.

Drink genoeg water

Veel mensen onderschatten het belang van voldoende water drinken. Toch is dit belangrijk, aangezien ons lichaam voor meer dan 70 % uit water bestaat. Dus als je wilt dat je organen goed blijven functioneren en je bloed goed blijft stromen, overweeg dan om eens een glaasje water te nemen in plaats van frisdrank. Dit soort kleine keuzes maken echt een verschil! Zo houd je ook nog eens gevoelens van vermoeidheid, hoofdpijn en sufheid buiten de deur. De ideale hoeveelheid water is zo’n twee liter per dag, maar je kunt dit natuurlijk rustig opbouwen, of kiezen voor gezonde alternatieven als groene thee.

Regelmatige tijden

Als je lichaam weet waar het aan toe is, zal het zich aanpassen op jouw eetpatroon. Ideaal, toch? Als je namelijk heel onregelmatig eet, vertraagt je lichaam je stofwisseling omdat het er niet meer op kan vertrouwen dat er op een bepaald tijdstip voldoende energie is. Met een trage stofwisseling verbrand je minder snel calorieën, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Het is dus niet verstandig om lange periodes tussen je maaltijden te laten. Je kunt je lichaam beter laten wennen aan een bepaald eetpatroon.